Hur du redigerar sidor på din WordPress-sajt

Den här guiden är främst avsedd för dig som skapat en hemsida med hjälp av MejDej Teknikhjälp, men funkar för de flesta WordPress-sajter där grunderna redan finns installerade. Menyer och grafik kan se lite annorlunda ut beroende på vilken webbläsare du använder, samt vilken version av WordPress du har. (Guiden skrevs i januari 2019). Har du skapat sidan hos oss finns också ett tillägg installerat som stänger av så kallad ”blockuppdatering” och gör att redigeraren behåller sitt traditionella utseende. För att se större versioner av bilderna, klicka på dem!


Jag har också gjort en (utskrifts- och surfplattevänlig) PDF-variant av guiden.

Ladda ner den här.


Börja med att logga in på WordPress-redigeraren på din sajt. Detta gör du enklast genom att gå till din sida, där du lägger till ett ”login” efter vanliga adressen (lägg till ett snedstreck, ” / ” om det saknas). Skulle du till exempel redigera den här sajten, (mejdejteknik.se) skriver du alltså ”mejdejteknik.se/login”.



Du får nu upp en ruta där du ombeds att logga in med användarnamn/epostadress och ditt lösenord för WordPress. 
Har du skapat din hemsida med hjälp av oss på MejDej Teknikhjälp finns dessa uppgifter i det textdokument eller mapp du fått av oss med viktiga data för hemsidan. (Har ditt dokument kommit bort kan du kontakta oss, så skickar vi om det).

 

 


När du fyllt i dina uppgifter och loggat in får du upp en sida som ser ut ungefär såhär (fast med ditt eget innehåll, förstås!):


Klicka på ”Sidor” och välj ”Alla sidor” från fliken som kommer upp.



Välj den sida som du vill redigera från listan, och klicka på rubriken.


Nu ska du se en sida som ser ut ungefär såhär, (fast med dina egna bilder och text):


För att redigera texten, klicka i själva textrutan, så du ser att markören blinkar. Du skriver ungefär som i ett vanligt ordbehandlardokument, och kan välja text och stil från ”arbetsfältet”. Observera att typsnitt sällan går att välja i WordPress, det som styr hur sidan ser ut är det tema du valt när sidan skapades.



För att lägga till en bild, klicka på ”Lägg till Media” i verktygsfältet.



Välj antingen en bild från arkivet och tryck sedan ”infoga på sida” (längst ner till höger)…


…eller ladda upp en ny genom att trycka på ”ladda upp filer” Du blir där ombedd att välja en fil från din dator, eller bara dra en bild till rutan. Din nya fil dyker upp i biblioteket när den är klar, och är automatiskt markerad. Tryck på ”Infoga på sida” för att lägga till den.


Nu har du valt en bild, som infogats i dokumentet. Men det är inte säkert att bilden har rätt storlek och attribut. För att redigera bilden, klicka på den igen. Då får du upp en meny som ser ut såhär:

Klicka på någon av bilderna med ”byggstenar” på för att välja hur texten ska lägga sig runt bilden. Experimentera gärna med inställningarna för bild och text så du ser vad som passar. (Du kan alltid klicka på bilden igen, vid ett senare tillfälle, och ändra textlayouten efter att du till exempel lagt till eller tagit bort text).

 

Klicka på ”pennan” för att gå in i en mer avancerad redigeringsmeny för bilden.


Då får du upp den här rutan, där du både kan välja en helt egen storlek på bilden, eller mellan fyra standardstorlekar.

Klickar du på knappen ”Redigera original” kan du även göra vissa enklare ändringar på den bild du laddat upp, bland annat beskära den. Då markerar du bara önskad storlek i nya rutan du fått upp. (Klicka och dra i bildrutan).

För att till exempel beskära en markerad del av bilden,
tryck på verktyget  när du markerat en ny, önskad storlek. Blev det fel kan du alltid trycka ”Avbryt”, men är du nöjd med ändringen, tryck ”Spara” under bilden, och sedan ”Infoga bild” nere i högra hörnet.


Vill du lägga in en länk på sidan? Börja med att markera texten som ska länka till något…

 

Välj sedan ikonen med kedjan från verktygsfältet (”Infoga länk”), skriv eller klistra in adressen till länken på raden i rutan som dyker upp (i exemplet visar vi med mejdejteknik.se)…

…och sedan trycker du på kugghjulet för att se de mer avancerade inställningarna. Om du länkar till en sajt som inte hör till din domän rekommenderas att kryssa i rutan om att länken ska öppnas i en ny flik (men inte annars).

Har du använt länkadressen tidigare så finns den lagrad i en lista i samma ruta. Då kan du, i stället för att skriva in den manuellt, bara välja den från listan.


Ibland kan det vara bra att veta hur man gör ändringar i själva HTML-koden för en sida. Observera att du aldrig kan göra ändringar som påverkar själva grundlayouten på din sida – den är förinställd i WordPress-temat – men du kan, på samma sätt som med det visuella redigeringstemat, ändra utseende på textens radbrytning och bildernas layout. I den här guiden kommer jag dock endast gå in på denna funktion i korthet.

Du kan växla mellan ”visuellt” läge och ”textläge” högst upp till höger i verktygsfältet i sidans textfönster. Här ser du skillnaden (en jämförelse av varje läge):


Ett stycke i visuellt läge.


Samma stycke i textläge (plus lite mer text från sidfoten).

Största fördelen med att redigera i textläge är att du har mer kontroll över radavstånden mellan stycken. Vill du till exempel få mindre avstånd mellan en bild, och en förklarande text som ligger under bilden, så går du bara in i textläget, och tar bort den tomma raden mellan text- och bildstycket, så att styckena sitter ihop. (En bild börjar alltid med ”<img” i HTML-kod). Den visuella redigeraren brukar annars automatiskt lägga in dubbelt radavstånd. Växla mellan textläget och det visuella läget direkt du gjort en ändring i texten, så ser du hur det blev!


När du tillsist tror att du är nöjd med ändringarna på sidan kan du trycka på knappen ”Förhandsgranska” i Publicera-rutan på redigeringsfönstrets högra sida. Då öppnas en förhandsvisning, i en ny webbläsarflik, av hur sajten kommer att se ut efter ändringarna. Observera att det kan skilja ganska mycket mellan hur layouten ser ut i redigeringsläget jämfört med på den färdiga sidan! Det rekommenderas därför alltid att man förhandsgranskar på detta sätt.

 


Är du fortfarande nöjd med sidans slutliga utseende? Klicka då på knappen ”Uppdatera” i Publicera-rutan för att spara ändringarna.

 

 

 

 


Hoppsan, blev det fel i alla fall? Oroa dig inte! Du kan enkelt återgå till en tidigare version av sidan! Klicka antingen på ”Versioner” i Publicera-rutan och bläddra mellan senast sparade…

 

 

 

 


…eller så kan du titta längst ner, under själva textrutan, där alla versioner finns listade, den senaste högst upp.


När du sparat allt så kanske du vill ta en extra koll på sajten, men från en ”vanlig” besökares perspektiv. Det gör du enklast genom att först gå upp längst till vänster på sidan (i redigeringsläget), och sedan klicka på det lilla huset med sajtens namn. (Du kan även klicka på ”Besök sida”; båda tar dig till samma plats).



Vill du se sajten utan ”redigeringslist” upptill måste du logga ut först. Det gör du genom att gå längst till höger och klicka på ”Hej [ditt WordPress-användarnamn]!” Då rullas en meny ner, där ett av valen är att logga ut.


Om du av misstag råkat gå ur redigeringsläget kan du alltid logga in igen genom att, som i början, skriva ”login” efter din webbsidas huvudadress (i vårt exempel ” mejdejteknik.se/login ”) eller klicka nästan längst upp till vänster, på den lilla hastighetsmätarikonen, om du fortfarande ser WordPress-listen. Då åker en meny ner, där du väljer ”Panel”, och redigeringssidorna kommer tillbaka.



Är du väl inloggad kan du också snabbredigera en specifik sida genom att klicka på ordet eller symbolen (oftast en penna som skriver på ett papper) för ”Redigera” som då dyker upp längst ner på varje sida. (Den syns inte när du är utloggad). Då kommer du direkt till redigeringsläget för just den sidan.


Har du kört fast, eller vill du ha mer hjälp? Om vi på MejDej gjort din hemsida åt dig så ger vi dig gratis livslång support, så länge det inte gäller större ombyggnationer eller flyttning av sajten. Tveka inte att kontakta oss!


Du får gärna citera från eller länka till denna artikel, men snälla, ange källan och originalförfattaren, Anna Muñoz Lundgren och MejDej Teknikhjälp. Tack!


Alla sidor är © MejDej Teknikhjälp, 2017-19.
Foton på denna sida: Toppfoto: Gratisfoto från Pixabay, övrig grafik ©MejDej Teknikhjälp.
Hos oss på MejDej Teknikhjälp lagras dina kunduppgifter tryggt och säkert. Läs mer här!
Det här inlägget postades i Hemsidor, redigering, WordPress. Bokmärk permalänken.