Fri roaming i hela EU… eller?

Många jublade nog när de flesta svenska mobiltelefonioperatörerna tog bort sina så kallade roamingavgifter, under våren 2017. Äntligen kunde vi njuta av fri surf och billiga samtal inom hela EU!
Ändå kommer vissa av oss hem från semestern med en oväntat dyr telefonräkning. Så vad är det egentligen som gäller?

När du fiskar upp mobilen och avaktiverar ”flygplansläget”, oftast redan på väg ut från planet i Spanien, eller din semesterdestination i Europa, så förutsätter du att den ska fungera precis som hemma. Tyvärr kan dock villkoren skilja mycket mellan olika operatörer och abonnemang. Har du riktig otur kan du plötsligt stå där med en telefon som inte fungerar alls – eller behöva betala dyra pengar för tjänster du trodde var gratis.

 

Så hur bör man då förbereda mobilen inför en resa till ett annat EU-land?

Innan du åker, se till att göra en fullständig säkerhetskopia av mobilen. Det är varken svårt eller tar lång tid.

Jag rekommenderar att man alltid gör en säkerhetskopia till sin egen dator – inte till en så kallad molntjänst. Gratisversionen av dessa har nämligen oftast begränsat med utrymme, och kan sällan lagra en hel telefon.

För iPhone installerar du iTunes (gratis) på din Mac- eller Windowsdator, och för Android finns det en hel uppsjö av gratisappar.

 

Så här säkerhetskopierar du din iPhone (Apples officiella supportlänk)

Tips på hur du säkerhetskopierar din Android-mobil (comparerepair.se)

 

Om du har ett program som spårar mobilen, som till exempel Hitta iPhone – kontrollera att det är installerat och fungerar.

 Skulle din mobil försvinna eller bli stulen kan du spärra den från vilken dator som helst, genom att gå in på icloud.com (eller Google på Android-sidan). Då blir den obrukbar för tjuven.

 

 

 

Oftast skickar din teleloperatör ett SMS varje gång du byter land, även inom EU. Där får du den prisinformation som gäller för just ditt abonnemang. För det mesta ligger prisbilden på samma nivå som i Sverige, men det är vissa saker som du bör kolla upp innan du åker.

En av de största kostnadsfällorna när man reser inom Europa är förstås om man råkar passera ett icke-EU-anslutet land på vägen. Då kan helt andra villkor gälla, vilket du också bör bli informerad om i prisinformations-SMS:et. Om du stängt av mobilen medan du befunnit dig i ett sådant land, och mobilsvaret sedan aktiverats, så bör du, när du återigen är inom EU, se till att starta om telefonen så snart som möjligt. Annars kan du, eftersom din mobiloperatör fortfarande tror att du är i ett annat land, bli tvungen att betala mellanskillnaden om någon ringer upp dig, och samtalet går till mobilsvar.

 

 

Om din mobil kopplar upp sig på ett satellitnät, vilket kan hända under en flygresa eller om du åker färja (även inom EU), kan du också mötas av en chockhög mobilräkning vid hemkomsten. På satellitnät (eller marina nät som de också kallas till sjöss), gäller nämligen helt andra prisbilder. Oftast skickar din mobiloperatör ut ett SMS och informerar dig även om detta – men ibland fungerar det inte, eftersom inte mobilen registrerat att du bytt land. Priserna för att surfa på dessa satellitnät kan i vissa fall vara helt hutlösa, upp till tusentals kronor per dag.


De flesta svenska mobiloperatörerna har infört en övre beloppsgräns för mobilräkningen. 

Hos Telia ligger den på 5 000 kronor, men kan ställas om till valfritt belopp (via Telias ”Mina Sidor” eller kundtjänst). När man uppnått 80 procent av beloppet varnas man via SMS, så att man då får valet att höja gränsen om man vill.

Telia rekommenderar att man alltid ser över denna beloppsgräns inför alla utlandsvistelser, även inom EU, för att slippa obehagliga överraskningar.

En del mobiloperatörer har ”minialternativ” på abonnemang som endast funkar i Sverige eller Norden. Har du mobilt bredband med SIM-kort hos exempelvis Telia så fungerar inte heller det utomlands. Du som förbrukar riktigt mycket surf bör också tänka på att de flesta operatörer endast tillåter 20 GB surfmängd per månad inom EU-länderna. Mobila kontantkort blir också oftast obrukbara utanför Sverige.

För de flesta svenska abonnemang gäller att du kan vistas i ett annat EU-land i fyra månader utan uppehåll. Om du överskridit denna tid får du ett SMS av din operatör. Där informeras du om vad du har för alternativ.

 

Den absolut vanligaste frågan gällande roamingen är hur mycket det kostar att ringa inom samma EU-land när man är utomlands.

 Här kan vi dra ett exempel: Säg att du har en vän på besök och ringer till dennes mobil, (inom landet). Med de flesta abonnemangen räknas det som ett samtal mellan två olika mobiloperatörer i Sverige – till exempel mellan Comviq och Telia. Det kan alltså bli några ören dyrare, men endast marginellt.

Säg sedan att ni vill äta på en lokal restaurang, och ringer och bokar bord. Vad kostar det samtalet? Jo, endast så mycket som det hade kostat att ringa numret från en mobiltelefon i samma lands nät – alltså ingen astronomisk summa.

Vilka kostnadsfällor finns det då med roaming? Vad de flesta inte tänker på är att det oftast kostar när någon ringer upp dig från Sverige. Då får du alltid betala mellanskillnaden. Detsamma kan även gälla vid SMS-trafik. För att undvika detta kan man förstås installera ett gratisprogram för telefoni och meddelanden, som till exempel WhatsApp, Viber eller Skype. Mellan Appleprodukter går det också att ringa gratis video- och ljudsamtal via det inbyggda FaceTime, samt använda iMessage för meddelanden.

 

I Sverige är vi generellt sett ganska ”bortskämda” när det gäller bra mobiltäckning.

Själv vistas jag ju i Spanien med jämna mellanrum, och min erfarenhet är att samma sak inte  gäller här – i alla fall inte med ett svenskt abonnemang. Vissa dagar fungerar alla operatörers nät hopplöst dåligt – till och med i storstäderna. Det här leder också till att våra mobiler får söka mycket mer efter nätverken – vilket i sin tur innebär högre belastning för mobilbatteriet. Jag rekommenderar därför alla att investera i en så kallad Power Bank, ett litet extrabatteri som man alltid har med sig i väskan.

 

När lönar det sig då att skaffa utländskt mobilabonnemang? 

Om du exempelvis bor i Spanien i mer än fyra månader i sträck måste du ha ett alternativ till din svenska operatör. Även om du befinner dig här under kortare perioder kan det vara praktiskt att skaffa ett spanskt kontantkort till mobilen. Många myndigheter och företag ringer av principskäl nämligen aldrig upp utländska nummer. Även affärer eller sajter där du kan få bra erbjudanden vid förbeställning av varor (exempelvis Carrefour) tillåter inte att man registrerar sig med ett svenskt nummer.

Spanska kontantkort är, till skillnad från de svenska, alltid personliga, och kan inte köpas anonymt. För att aktivera numret måste försäljaren registrera SIM-kortet med ditt passnummer. Vid köp av ett spanskt kontantkort bör du också alltid fråga hur ofta du ska ladda och använda kortet för att numret ska hållas aktivt. De flesta operatörer har nämligen ett krav på omladdning var tredje månad – men det finns givetvis undantag.

Tänk även på att om du använder dig av någon gratismeddelande- eller telefoniapp (exempelvis WhatsApp) så måste du alltid ha några euro laddade på kontantkortet. Annars kan du varken ta emot eller skicka meddelanden.

 

Och slutligen: När du kommer tillbaka till Sverige, ta alltid för vana att starta om mobilen så snart du bara kan. Då kan du vara extra säker på att all platsinformation och appars inställningar uppdateras, så att du och mobilen är överens om att ni verkligen är hemma…

Notera: Denna artikel skrevs i november 2018. Jag ska försöka hålla den uppdaterad med ny information, men om du upptäcker felaktigheter, länkar som inte fungerar och dylikt, kontakta mig gärna, så åtgärdar jag det.

Eftersom jag i perioder bor i Spanien är artikelfaktan mest baserad på mina egna upplevelser därifrån, men villkoren för EU-roaming är ungefär desamma i alla anslutna länder.

Du får gärna citera från eller länka till denna artikel, men snälla, ange källan och originalförfattaren, Anna Muñoz Lundgren och MejDej Teknikhjälp. Tack!

Jag har sammanställt en separat sida med de största svenska mobilteleoperatörernas utlandsvillkor. Den hittar du här.

Alla sidor är © MejDej Teknikhjälp, 2017-18.
Foton på denna sida (i tur och ordning): Free stockphoto from pexels.com , The Lazy Artist Gallery from pexels.com, free stockphoto from pixabay.com, MejDej Teknikhjälps skärmdump av SMS från Telia, photo by rawpixel.com from pexels.com, photo by Clem Onojeghuo from pexels.com, photo by Tofros.com from pexels.com, photo by rawpixel.com from pexels.com, Photo by Bruce Mars from pexels.com, free stockphoto from pexels.com, free stockphoto from pexels.com.
Hos oss på MejDej Teknikhjälp lagras dina kunduppgifter tryggt och säkert. Läs mer här!
Det här inlägget postades i EU-Roaming, Roaming, Spanien, Spansk mobiltelefoni och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.